Το Schoolwave, τα κακά παιδιά και ο πολιτισμός με π μικρό

Event 8 Φεβρουαρίου 2020, by Schoolwave Festival
Share this!

Ήταν σίγουρα η πιο επίσημη παρουσίαση του Schoolwave. Μπροστά σε πρόσωπα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Υπουργός Πολιτισμού και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μίλησαν παιδιά από μπάντες του Schoolwave, ενώ παίχτηκαν – χωρίς λογοκρισία – βιντεάκια από το backstage του φεστιβάλ. Όλοι άκουσαν και όλοι χειροκρότησαν τoν 18χρονο Άγγελο, εθελοντή του Schoolwave 2012, να λέει: «Τι μου έμαθε το Schoolwave; Ότι δεν πρέπει να είσαι μαλάκας στη ζωή και ότι πρέπει να κάνεις πράγματα για τους άλλους».

Η παρουσίαση ήταν κομμάτι της συζήτησης για τον πολιτισμό, την οποία διοργάνωσε στις 5 Φεβρουαρίου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ανάμεσα στους υψηλούς καλεσμένους ήταν και ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο οποίος όταν μίλησε είπε και το εξής:

«Εμένα ποτέ δεν με ενδιέφερε ο πολιτισμός με Π κεφαλαίο – αυτός αφορά την ελίτ. Εμένα με ενδιέφερε πάντα ο πολιτισμός που γράφεται με μικρό το γράμμα π – γιατί αυτός αφορά όλους. Εγώ και οι συνεργάτες μου όταν ξεκινήσαμε ήμασταν νεαρά κακά παιδιά. Το εννοώ! Δεν πηγαίναμε σε πρεμιέρες ή σε εγκαίνια. Τα βρίσκαμε διανοουμενίστικα και λίγο βαρετά. Εμάς μας άρεσαν η ζωή στην κοινότητα, η συνύπαρξη, η αλληλεγγύη, να ανταλλάσσουμε ιδέες, να πηγαίνουμε σινεμά μαζί, να ακούμε μουσική μαζί. Αυτή ήταν η δική μας έννοια του πολιτισμού.»

Δεν γνωρίζουμε αν οι διοργανωτές της συζήτησης ήξεραν τι θα έλεγε ο Renzo Piano, αλλά ήταν σοφή κίνηση να βάλουν να καθίσουν δίπλα του τα δυο παιδιά από μπάντες του Schoolwave. Γιατί και το Schoolwave θέλει να είναι – και είναι – ακριβώς αυτό: Μια συνύπαρξη νέων ανθρώπων, μια ανταλλαγή ιδεών, μια αλληλεγγύη μέσα από το χειροκρότημα των θεατών και τη βοήθεια των εθελοντών. Η μουσική είναι μόνο η αφορμή.

Τις μπάντες του Schoolwave εκπροσώπησαν ο Παντελής από τους Astrarot και ο Γιώργος από τους Boulevard. Και οι δύο μπάντες συμμετείχαν στο αφιέρωμα Χατζιδάκι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον Οκτώβριο του 2018. Ο Παντελής μίλησε για την εμπειρία τού να μπαίνει – για πρώτη φορά – μια μέταλ μπάντα στη Λυρική Σκηνή («ήταν wow!») και ο Γιώργος στάθηκε πιο πολύ στην επαφή με το έργο του Χατζιδάκι: «Χάρη στο αφιέρωμα, ανακάλυψα έναν άνθρωπο που μου έδωσε ένα δρόμο, μια Οδό Ονείρων, στην οποία περπατώ μαγεμένος κάθε φορά που έχει πανσέληνο.»

Το θερμό χειροκρότημα που απέσπασαν στο τέλος, ήταν μια επίσημη δικαίωση και για το Schoolwave. Η ανεπίσημη έχει δοθεί εδώ και χρόνια από τα χιλιάδες παιδιά που παρακολουθούν και συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Και επειδή τα καλά λόγια πρέπει να λέγονται, την επόμενη μέρα στείλαμε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μια ευχαριστήρια επιστολή: «Το γεγονός ότι το Ίδρυμα στηρίζει ένα φεστιβάλ που τα παιδιά νιώθουν δικό τους, χωρίς να θέλησε ποτέ να παρέμβει, να κατευθύνει ή να καπελώσει την ελεύθερη έκφραση των παιδιών, είναι προς τιμήν σας και είμαστε σίγουροι ότι καταγράφεται στην συλλογική μνήμη της νέας γενιάς.»


Χρήστος Ιωαννίδης

 

Φωτ: Πηνελόπη Γερασίμου

Ο Γιώργος (Boulevard) μιλάει για την εμπειρία του στο Schoolwave και στη Λυρική Σκηνή κατά τη συζήτηση για τον πολιτισμό, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (5/2/20)

Share this!
Φωτ: Πηνελόπη Γερασίμου

Ο Παντελής (Astrarot) μιλάει για την εμπειρία του στο Schoolwave και στη Λυρική Σκηνή κατά τη συζήτηση για τον πολιτισμό, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (5/2/20)

Share this!
Φωτ: Μαριλένα Κατσίνη

Συζήτηση για τον πολιτισμό, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (5/2/20)

Share this!
Φωτ: Μαριλένα Κατσίνη

Ο Χρήστος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Schoolwave και καθηγητής στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, μιλάει στη συζήτηση για τον πολιτισμό, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (5/2/20)

Share this!
Φωτ: Πηνελόπη Γερασίμου

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano χειροκροτάει τον Γιώργο και τον Παντελή που μόλις μίλησαν για την εμπειρία τους στο Schoolwave και τη Λυρική Σκηνή κατά τη συζήτηση για τον πολιτισμό, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (5/2/20)

Share this!


Latest News

All News

Συγκροτήματα ακροάσεων 26 Μαρτίου 2024

Τα 60 συγκροτήματα των ακροάσεων του Schoolwave 2024

Για τις ακροάσεις του Schoolwave 2024 επιλέχθηκαν 60 μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα απ’ όλη...

Συγκροτήματα ακροάσεων 17 Μαρτίου 2024

Στις 26/3 θα ανακοινωθούν τα συγκροτήματα των ακροάσεων του Schoolwave 2024

Την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 18:00 θα ανακοινωθούν τα μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα που θα...

Event 17 Μαρτίου 2024

Φωτογραφίες & video από το Schoolwave Carnival

Τα είχε όλα αυτό το live! Μάσκες, σερπαντίνες, χτύπημα, ιδρώτα και κόσμο – πολύ κόσμο (600...