«Όταν είπε οτι μικρός ένιωθε άχρηστος για την κοινωνία, ταυτίστηκα φουλ!»

Δημοσιεύματα 22 Ιουνίου 2022, by Schoolwave Festival
Share this!

Εντυπώσεις μαθητών από μια συζήτηση με τον μαθηματικό Στέφανο Αρετάκη

 

Η ιδέα της ανοιχτής συζήτησης που θα γίνει την 1η Ιουλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε πέρυσι όταν ο υπεύθυνος του Schoolwave, Χρήστος Ιωαννίδης, προσκάλεσε τον κ. Αρετάκη στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης για μια συζήτηση με τους 15χρονους μαθητές του. Την επόμενη μέρα τούς ζήτησε να γράψουν σε ένα χαρτί ανώνυμα τις εντυπώσεις τους. Διαβάστε κάποιες από αυτές και θα καταλάβετε ποιό ήταν το κίνητρο για να επαναληφθεί αυτή η συζήτηση μπροστά σε ένα ευρύτερο κοινό.

 

  • «Πιστεύω πως η ομιλία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο με τον σπουδαίο μαθηματικό Στέφανο Αρετάκη ήταν μια από τις κορυφαίες συζητήσεις, άσχετα με το αν ήταν μόνο 40 λεπτά. Ήταν τιμή μου που γνώρισα από κοντά έναν τόσο επιτυχημένο μαθηματικό που, παρά τις δυσκολίες του, πέτυχε αυτά που ήθελε και πάλεψε για να πετύχει τον στόχο του. Πιστεύω πως άξιζε φουλ και όποτε μπορείτε, να μας ξανάρθετε, κύριε Αρετάκη!»

 

  • «Η επίσκεψη του κυρίου Αρετάκη ήταν χωρίς αμφιβολία η καλύτερη παρουσίαση που έχω δει σε αυτό το σχολείο μέχρι στιγμής. Ήταν εντελώς κατανοητός και είπε μία πολύ ωραία ιστορία. Επίσης με εντυπωσίασε η «out of the box» σκέψη του και το πώς απάντησε στις ερωτήσεις μας. Θα ήθελα πολύ να ξαναέρθει στο σχολείο μας και είναι κρίμα που δεν κατάφεραν να τον δούνε όλοι.»

 

  • «Μου φάνηκε ενδιαφέρον το γεγονός πως ο κύριος Αρετάκης φαινόταν νευρικός, πρόσεχε τον τρόπο που μιλούσε και τη γλώσσα του σώματός του. Ο τρόπος που μιλούσε ήταν σαφής. Επιπλέον έκανε τη νοητική και ηλικιακή διαφορά που είχαμε να μην σταθεί εμπόδιο στην ομιλία-συζήτηση.»

 

  • «Βασικά δεν περίμενα ότι θα καταλάβω πολλά απ´τη σημερινή επίσκεψη. Είμαι εντελώς ανίδεη στα περισσότερα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο επομένως δεν περίμενα να καταλάβω πολλά για άλλη μια φορά. Παρ’ όλα αυτά διέκρινα πως ο κύριος ο οποίος μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, είχε αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες και είχε αμφισβητήσει αρκετές φορές τον εαυτό του. Διαπίστωσα αρκετές ομοιότητες με τον δικό μου τρόπο σκέψης και μου έδωσε την ευκαιρία να ταυτιστώ και να πάρω ένα boost αυτοπεποίθησης. Ειδικά όταν είπε πως πίστευε παλιότερα ότι δεν είχε να συνεισφέρει τίποτα στην κοινωνία, ένιωσα πολύ άσχημα αυτό που εννοούσε. Γενικότερα η όλη συζήτηση με έβαλε σε σκέψη για το τρόπο που βλέπω τον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου.»

 

  • «Η συνάντηση αυτή κατάφερε να διευρύνει την σκέψη μου. Στο τέλος είχε γεμίσει το μυαλό μου με ιδέες και με ενδιέφεραν πολύ όσα είπαμε γιατί με έβαλαν στην διαδικασία να αναλύσω κάποια πράγματα που δεν είχα σκεφτεί πριν. Επίσης ταυτίστηκα πολύ με τα αρνητικά σχόλια που λάμβανε από καθηγητές στο παρελθόν ο κύριος Αρετάκης και ταυτόχρονα με ενέπνευσε το πώς, παρ’όλα αυτά, κατάφερε να φτάσει σε τόσο μεγάλο επίπεδο. Με έκανε να πιστέψω λίγο περισσότερο στον εαυτό μου.»


Latest News

All News

Φεστιβάλ 11 Ιουλίου 2022

Schoolwave 2022 : Ο βρεγμένος (απ’ το κύμα) τη βροχή δεν τη φοβάται!

Δεν πα’ να λέγανε οι μετεωρολόγοι! Τα παιδιά δεν καταλαβαίνανε. Ήξεραν ότι το κύμα του Schoolwave...

Φεστιβάλ 7 Ιουλίου 2022

Μεγαλώνοντας με το Schoolwave

Έχουν περάσει 17 χρόνια από το μακρινό 2005, όταν έγινε το πρώτο Schoolwave στην Τεχνόπολη. Ο...

Event 7 Ιουλίου 2022

«Είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να ζήτησε από εμένα selfie;»

Όταν ο Kourosh, ο Ιρανός πρόσφυγας που αρίστευσε στις Πανελλαδικές, συνάντησε τον κορυφαίο...