Κι όμως! Ένα ελληνικό σχολείο παραμένει ανοιχτό!

Δημοσιεύματα 16 Μαρτίου 2020, by Schoolwave Festival
Share this!

Ο Γιώργος Δράκος είναι 17 ετών, μαθητής της Γ Λυκείου στο Ελληνικό Σχολείο του Λονδίνου. Με αφορμή μια ερώτηση που μας έκανε («υπάρχει περίπτωση να μην γίνει το Schoolwave λόγω κορωνοϊού;»), του ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για το πώς βιώνει εκείνος την κατάσταση στην Αγγλία.

«Είναι λίγο σχιζοφρενικό αυτή την εποχή να πηγαίνεις στο Ελληνικό Σχολείο του Λονδίνου. Απ΄ τη μια μαθαίνεις ότι όλα τα σχολεία στην Ελλάδα είναι κλειστά και εδώ όλα είναι ανοιχτά. Η Αγγλία είναι στον κόσμο της! Στο Ελληνικό σχολείο, παρότι ο διευθυντής θέλει να το κλείσει, δεν το κάνει γιατί περιμένει λέει οδηγίες από το Ελληνικό Υπουργείο. Στο μεταξύ πολλοί μαθητές και καθηγητές έχουν ήδη κάποια από τα συμπτώματα του ιού και χρησιμοποιούν καθημερινά μετρό και λεωφορεία για να έρχονται στο σχολείο. Και επειδή είμαστε και καλοί χριστιανοί ορθόδοξοι στο σχολείο μου, φροντίσαμε πριν 4-5 μέρες να κοινωνήσουμε στην ελληνική εκκλησία που είναι ακριβώς δίπλα… Όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να ανησυχούν και πολύ τους Άγγλους γιατί απ΄ ότι διάβασα αυτό είναι το δικό τους πλάνο: Να αρρωστήσουμε όλοι – ειδικά οι νέοι – μια ώρα αρχύτερα ώστε να δημιουργήσουμε αντισώματα. Θα πεθάνουν βέβαια κάποιοι, αλλά σύντομα θα αποκτήσουμε αυτό που λένε herd immunity (ανοσία της αγέλης) – αυτό υπάρχει, το κάναμε φέτος στη Βιολογία της Γ΄ Λυκείου. Δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα αυτό το πλάνο. Αυτό που ξέρω είναι ότι σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις αποκαλύπτεται ο βάρβαρος εαυτός μας. Στα super market εδώ βλέπουμε ήδη άγριες εικόνες. Κατά τα άλλα, το Schoolwave είναι η μεγαλύτερη αγωνία μου και το αν θα ακυρωθεί - ήδη ακυρώθηκε ο Santana που είχα κλείσει εισιτήρια!»

Update (16/3): Το κείμενο γράφτηκε την Κυριακή 15/3. Την Δευτέρα υπήρχε η πληροφορία ότι το σχολείο κλείνει από την Τρίτη 17/3, αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει. Επικοινωνήσαμε με τη Συντονίστρια Εκπαιδευσης, Βασιλική Τσιλογιάννη, στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και μας είπε ότι έλαβε οδηγία (με βάση το ΦΕΚ 855/Β/13-3-2020) από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το σχολείο, να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα γυμνάσια και λύκεια στην Αγγλία παραμένουν ανοιχτά. Το ΦΕΚ βέβαια είναι ασαφές. Από τη μια λέει ότι οι Συντονιστές Εκπαίδευσης «δύνανται να αποφασίζουν» για το κλείσιμο των σχολείων, από την άλλη λέει «σύμφωνα με τα ισχύοντα στις αντίστοιχες χώρες υποδοχής». Εμείς το μόνο που μένει να πούμε είναι...  περαστικά Γιώργο!



Latest News

All News

Συγκροτήματα ακροάσεων 26 Μαρτίου 2024

Τα 60 συγκροτήματα των ακροάσεων του Schoolwave 2024

Για τις ακροάσεις του Schoolwave 2024 επιλέχθηκαν 60 μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα απ’ όλη...

Συγκροτήματα ακροάσεων 17 Μαρτίου 2024

Στις 26/3 θα ανακοινωθούν τα συγκροτήματα των ακροάσεων του Schoolwave 2024

Την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 18:00 θα ανακοινωθούν τα μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα που θα...

Event 17 Μαρτίου 2024

Φωτογραφίες από το Schoolwave Carnival

Τα είχε όλα αυτό το live! Μάσκες, σερπαντίνες, χτύπημα, ιδρώτα και κόσμο – πολύ κόσμο (600...