Κι όμως! Ένα ελληνικό σχολείο παραμένει ανοιχτό!

Δημοσιεύματα 16 Μαρτίου 2020, by Schoolwave Festival
Share this!

Ο Γιώργος Δράκος είναι 17 ετών, μαθητής της Γ Λυκείου στο Ελληνικό Σχολείο του Λονδίνου. Με αφορμή μια ερώτηση που μας έκανε («υπάρχει περίπτωση να μην γίνει το Schoolwave λόγω κορωνοϊού;»), του ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για το πώς βιώνει εκείνος την κατάσταση στην Αγγλία.

«Είναι λίγο σχιζοφρενικό αυτή την εποχή να πηγαίνεις στο Ελληνικό Σχολείο του Λονδίνου. Απ΄ τη μια μαθαίνεις ότι όλα τα σχολεία στην Ελλάδα είναι κλειστά και εδώ όλα είναι ανοιχτά. Η Αγγλία είναι στον κόσμο της! Στο Ελληνικό σχολείο, παρότι ο διευθυντής θέλει να το κλείσει, δεν το κάνει γιατί περιμένει λέει οδηγίες από το Ελληνικό Υπουργείο. Στο μεταξύ πολλοί μαθητές και καθηγητές έχουν ήδη κάποια από τα συμπτώματα του ιού και χρησιμοποιούν καθημερινά μετρό και λεωφορεία για να έρχονται στο σχολείο. Και επειδή είμαστε και καλοί χριστιανοί ορθόδοξοι στο σχολείο μου, φροντίσαμε πριν 4-5 μέρες να κοινωνήσουμε στην ελληνική εκκλησία που είναι ακριβώς δίπλα… Όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να ανησυχούν και πολύ τους Άγγλους γιατί απ΄ ότι διάβασα αυτό είναι το δικό τους πλάνο: Να αρρωστήσουμε όλοι – ειδικά οι νέοι – μια ώρα αρχύτερα ώστε να δημιουργήσουμε αντισώματα. Θα πεθάνουν βέβαια κάποιοι, αλλά σύντομα θα αποκτήσουμε αυτό που λένε herd immunity (ανοσία της αγέλης) – αυτό υπάρχει, το κάναμε φέτος στη Βιολογία της Γ΄ Λυκείου. Δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα αυτό το πλάνο. Αυτό που ξέρω είναι ότι σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις αποκαλύπτεται ο βάρβαρος εαυτός μας. Στα super market εδώ βλέπουμε ήδη άγριες εικόνες. Κατά τα άλλα, το Schoolwave είναι η μεγαλύτερη αγωνία μου και το αν θα ακυρωθεί - ήδη ακυρώθηκε ο Santana που είχα κλείσει εισιτήρια!»

Update (16/3): Το κείμενο γράφτηκε την Κυριακή 15/3. Την Δευτέρα υπήρχε η πληροφορία ότι το σχολείο κλείνει από την Τρίτη 17/3, αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει. Επικοινωνήσαμε με τη Συντονίστρια Εκπαιδευσης, Βασιλική Τσιλογιάννη, στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και μας είπε ότι έλαβε οδηγία (με βάση το ΦΕΚ 855/Β/13-3-2020) από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το σχολείο, να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα γυμνάσια και λύκεια στην Αγγλία παραμένουν ανοιχτά. Το ΦΕΚ βέβαια είναι ασαφές. Από τη μια λέει ότι οι Συντονιστές Εκπαίδευσης «δύνανται να αποφασίζουν» για το κλείσιμο των σχολείων, από την άλλη λέει «σύμφωνα με τα ισχύοντα στις αντίστοιχες χώρες υποδοχής». Εμείς το μόνο που μένει να πούμε είναι...  περαστικά Γιώργο!Latest News

All News

Φεστιβάλ 28 Ιουνίου 2020

Schoolwave 2020: Ραντεβού το 2021!

To Schoolwave 2020 δεν θα γίνει. Το παλέψαμε μέχρι τελευταία στιγμή. Είχαμε κλείσει το Θέατρο...

Δημοσιεύματα 1 Μαΐου 2020

"Απ' το κελί σου ως το άπειρο" - Ο Αγγελάκας την εποχή του κορωνοϊού

Ξεπέρασε τα 2.000.000 views το βίντεο από το live του Αγγελάκα στο Schoolwave 2014. Ξέρουμε ότι...

Δημοσιεύματα 28 Μαρτίου 2020

«Έχω αντισώματα. Πάμε μια βόλτα;» - Η μαρτυρία ενός 17χρονου με κορωνοϊό

«Έχω αντισώματα. Πάμε μια βόλτα;» Η μαρτυρία ενός 17χρονου με κορωνοϊό   Ο  Γιώργος...