Make music not CO2

Δημοσιεύματα 3 Ιουλίου 2019, by Schoolwave Festival
Share this!

Αυτό διαλέξαμε για moto στο φετινό Schoolwave. Το ερέθισμα μάς το έδωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη Σουηδή μαθήτρια που πριν ένα χρόνο, αντί να πηγαίνει σχολείο, άρχισε να διαδηλώνει – μόνη της! – για την κλιματική αλλαγή. Σήμερα είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Μια Παρασκευή, πριν ένα χρόνο περίπου, η Γκρέτα Τούνμπεργκ αποφάσισε, αντί να πάει σχολείο, να κάτσει στο πεζοδρόμιο έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο με ένα πλακάτ που έγραφε: Σχολική απεργία για το κλίμα. Κανείς δεν της έδωσε σημασία. Το ίδιο έκανε και την επόμενη Παρασκευή και τη μεθεπόμενη. Ούτε η ίδια δεν φανταζόταν τότε ότι σιγά σιγά θα ενέπνεε χιλιάδες παιδιά σ’ όλο τον κόσμο να βγουν στους δρόμους, δημιουργώντας ένα τεράστιο μαθητικό κίνημα, το Fridays For Future.

Η Γκρέτα δεν ήταν ένα συνηθισμένο παιδί: «Πριν ξεκινήσω τη σχολική απεργία ήμουν αυτό το άτομο που είναι αόρατο. Καθόμουν στο τελευταίο θρανίο και δεν μίλαγα παρά μόνο αν έπρεπε. Επίσης έχω σύνδρομο Άσπεργκερς. Είμαι λίγο διαφορετική από όλους τους υπόλοιπους. Όταν έχεις Άσπεργκερς έχεις την ιδιότητα να παρουσιάζεις μεγάλη συγκέντρωση, σχεδόν εμμονή, για κάποια θέματα. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρότερη και στο σχολείο οι δάσκαλοί μας μάς έδειχναν ταινίες με πλαστικά στον ωκεανό, πολικές αρκούδες που λιμοκτονούσαν και άλλα τέτοια. Έκλαιγα σε όλη τη διάρκεια. Οι συμμαθητές μου προβληματίζονταν όταν παρακολουθούσαν την ταινία, αλλά όταν σταματούσε, άρχιζαν να σκέφτονται άλλα πράγματα. Εγώ δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Οι εικόνες αυτές ήταν καρφωμένες στο κεφάλι μου. Πιστεύω ότι αν δεν είχα Άσπεργκερς δεν θα είχα ξεκινήσει τη σχολική απεργία.».

Σήμερα η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι στα 16 της μια διάσημη ακτιβίστρια. Έχει μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχει συναντηθεί με τον Πάπα, είναι και υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

«Το σπίτι μας καταρρέει!», λέει όπου βρεθεί. «Η κλιματική κρίση δεν είναι μια αφηρημένη μελλοντική απειλή - συμβαίνει τώρα! Βλέπουμε ήδη τις αλλαγές. Αν οι ενήλικοι δεν πάρουν τις ευθύνες τους, τότε θα τις πάρουμε εμείς οι νέοι. Δεν θα τους αφήσουμε να κλέψουν το μέλλον μας!».



Latest News

All News

Συγκροτήματα ακροάσεων 26 Μαρτίου 2024

Τα 60 συγκροτήματα των ακροάσεων του Schoolwave 2024

Για τις ακροάσεις του Schoolwave 2024 επιλέχθηκαν 60 μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα απ’ όλη...

Συγκροτήματα ακροάσεων 17 Μαρτίου 2024

Στις 26/3 θα ανακοινωθούν τα συγκροτήματα των ακροάσεων του Schoolwave 2024

Την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 18:00 θα ανακοινωθούν τα μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα που θα...

Event 17 Μαρτίου 2024

Φωτογραφίες & video από το Schoolwave Carnival

Τα είχε όλα αυτό το live! Μάσκες, σερπαντίνες, χτύπημα, ιδρώτα και κόσμο – πολύ κόσμο (600...